“Bűnügyi hobbikutatás” 3.rész

marhák egy drótháló mögött

“Az ügyészség oldalán 106 találat van állatkínzásra, 4052 (!) állat szerepel a publikált esetekben: 216 kutya, 36 macska, 64 ló, 57 őz, 5 fogoly, 5 nyúl, 3400 tyúk, 150 különböző fajtájú hal (nem részletezik), 2 róka, 100 sertés, 1 fácán, 13 szarvasmarha, 2 tyúk, 1 szamár. Az esetleírások vagy a jogerős ítélet meghozatalának jelzésével záródnak, vagy pedig annak a büntetésnek (intézkedésnek) a jelzésével, amelyre a vádindítványban javaslatot tettek.

Mi okozta az állatkínzással érintett állatok számának ilyen mértékű eltérését a három honlap találatai között? Sajnos egyre tipikusabb magatartás haszonállat-tartók között az állatok megvásárlása után fellépő „pénzügyi nehézségek miatt” azok sorsukra hagyása, az ügyészség oldalán található ilyen eset „dobta meg” és okozott ekkora különbségeket az adatokban. Jellemző még a haszonállat-tartás kapcsán a különböző állami támogatásokhoz való hozzájutás miatti tartás (pl. legeltetési támogatás), ahol sajnos teljesen ellenőrizetlen a támogatások felhasználása és a tartott állatállományok állapotának ellenőrzése (egyre több hír szól elkóborolt lovakról, elszökött szarvasmarhákról, melyek éhségükben áttörik a villanypásztort és élelem után kutatnak,
veszélyeztetve mások vagyonát, testi épségét, közlekedési balesetet okozhatnak stb.).Cselekvőképes, felelősségteljes emberként érthetetlen, miért nem adják el ilyenkor még időben az állatokat más gazdáknak, ha nyomott áron is, de legalább ily módon pénzhez jutva, miért jobb megoldás több száz vagy több ezer baromfi, sertés, szarvasmarha és más állat kínhalálát előidézni.”

(A teljes írás itt olvasható: https://www.jogiforum.hu/publikaciok/1059)

(A fotót a NÉBIH oldaláról vettük.)