Back to basics – Alapfogalmak 12.

Back to basics – Alapfogalmak c. cikksorozatunkban az állatvédelmi törvényből vizsgálunk meg alapfogalmakat és közkeletű tévedéseket oszlatunk el velük kapcsolatban.

Macskák a japán "macska-szigeten"

“Az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül különösen az élelmezési cél vágóállat esetében, a prém termelése, az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, illetve sérülés, a fertőző betegségek felszámolása, valamint az azok ellen való védekezés, a kártevők irtása, a másként el nem hárítható támadás megakadályozása, a tudományos kutatás, valamint közegészségügyi veszély elhárítása. Eb és macska tekintetében az élelmezési cél, illetve a prém termelése nem minősül elfogadható oknak, körülménynek, továbbá tilos e fajok élelmiszerként és prémként történő felhasználása. Tilos macska vagy eb prémjét, valamint az ilyen prémet tartalmazó terméket forgalomba hozni, értékesítés céljából tartani, értékesítésre felajánlani vagy terjeszteni, vagy azt az ország területére behozni, illetve onnan kivinni, kivéve, ha az valamely közösségi jogi aktus alapján oktatási vagy preparálási célból engedélyezett.” (Állatvédelmi törvény 11. § (1), (2))

Uniós elvárás alapján került az állatvédelmi törvénybe a kutya és macska élelmezési és prémfelhasználási célú elpusztításának tilalma.

Állatvédő szervezetek több ízben tettek az elmúlt években bejelentést a netes adásvételi oldalakon kínált, szemmel láthatóan házimacskák szőréből készített bundák eladása miatt, az eljárás egy ismert alkalommal azért szűnt meg, mert a hatóság a “megtekintés alapú vizsgálat” során úgy ítélte meg, hogy nem állítható bizonyossággal, hogy házimacskák szőréből készült bundáról van szó.

(A képet a globoport.hu oldalról vettük, a japán “macskaszigeten”, Aosimán készítették).