Back to basics – Alapfogalmak 10.

Back to basics – Alapfogalmak c. cikksorozatunkban az állatvédelmi törvényből vizsgálunk meg alapfogalmakat és közkeletű tévedéseket oszlatunk el velük kapcsolatban.

“Az állaton küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás, valamint e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott további beavatkozás kivételével – nem végezhető.” (Állatvédelmi törvény, 10. § (2))

Tekintettel arra, hogy jelenleg külön jogszabály a fülvágás esztétikai célú elvégzését nem engedélyezi, így az tiltott beavatkozás, állatvédelmi bírsággal sújtható az az állatorvos aki elvégzi.

Hogy miért látunk a mai napig egyes tipikusan fülvágott fajtákból ilyen példányokat? Jó kérdés. Egyrészt rögtön látható, ha sufnitunning módszerekkel otthon ollóval vagy más szerszámmal esett neki a lehozott alomnak a kedves gazda, másfelől ha minőségi munkát látunk, az sem feltétlenül illegális, hiszen lehet olyan indok, amely egészségügyi szempontból támasztotta alá a beavatkozást, pl. egy tumor a fülön, amint azt az alábbi videóban is magyarázza például dr. Bánfi András: https://www.youtube.com/watch?v=TjlZ5mdh4l8