Back to basics – Alapfogalmak 9.

számhúzó husky

Back to basics – Alapfogalmak c. cikksorozatunkban az állatvédelmi törvényből vizsgálunk meg alapfogalmakat és közkeletű tévedéseket oszlatunk el velük kapcsolatban.

“Élő állatot nyereményjáték díjaként csak e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek szerint lehet használni, amennyiben az állat elhelyezésének és tartásának feltételei biztosítottak.” (Állatvédelmi törvény, 8/A. §)

Végy két jogászt és kapsz két eltérő szakmai véleményt – de lehet hogy hármat…. Hogy kell érteni a fenti szakaszt? A végrehajtási rendelet “természetesen” nem készült el az elmúlt kilenc év alatt, amióta a szabály hatályos. Most akkor mindenféleképpen tiltott az állatok nyereményjátékon való használata, hiszen nem tudjuk a feltételeket, vagy amennyiben az állat elhelyezési és tartási feltételei biztosítottak, ki lehet sorsolni? Bírságoltak már meg valakit valaha ennek a szabálynak a megsértése miatt?

Próbáltunk a poszt írása idejére egy egységes, markánst választ kialakítani, de egyelőre két eltérő jogi állásfoglalásunk van az arra hivatott szervektől. Amint eggyé sikerül gyúrni, visszatérünk vele….

(A képet a moly.hu oldalról vettük).