Szafari, 3. rész

Az előző bejegyzésben szó esett az Állatmentő Szolgálat Alapítvány által időrendben korábban kért jogi véleményről, mely szerint a szafari egy olyan cirkuszi produkció, amely állandó menazséria-engedély birtokában folytatható a Pest Megyei Kormányhivatal véleménye szerint.

Egyesületünk a NÉBIH-től illetve az Agrárminisztérium Jogalkotási Főosztályától kért segítséget, hogy miként vélekednek a szafari fogalmáról, ma a NÉBIH jogi véleményét ismertetjük.

Az állandó menazséria fogalmából kiemelve az állatseregletet és azt elemezve, amennyiben abban legalább egy olyan egyed van, amely:
– cirkuszi előadásra, mutatványra nem betanított vagy betanítandó
– olyan vadon élő állat, melyet 2007. szeptember 28. után fogtak be
– 2007. szeptember 28-át követően beszerzett elefánt, orrszarvú vagy főemlős
– a CITES I. függelékében szereplő állatfaj vadon befogott egyede, akkor az adott létesítményre állatkertként kell tekinteni, és az arra vonatkozó előírások szerint kell eljárni. (A feltételek vagylagosak).

Adott állatállományt tekintve tehát bármelyik felsorolt feltétel stimmel, úgy az állatkertnek minősül, állatkerti jogszabály szabályait kell rá alkalmazni.

Nézzük az Agrárminisztérium Jogalkotási Főosztályának jogi véleményét szafari-ügyben.

Az állatkert fogalmának lényeges elemét a nagyközönség részére történő bemutatás céljából való tartás jelenti. A cirkuszi menazséria fogalmának nélkülözhetetlen eleme ugyanakkor az utazásokon kívüli, illetve az utazások során, az állatok cirkuszi előadások céljából való tartása, amely tartás ugyanakkor a nagyközönség számára nem nyitott, a nagyközönség belépődíj ellenében ugyanis az előadások során találkozik az állatokkal. A megkeresésben említett eset fentiek alapján állatkerti tartásnak minősül, figyelemmel arra, hogy a létesítményben való tartás során történik az állatok nagyközönség számára történő, belépődíj ellenében történő bemutatása.

Nos, ezzel a véleménnyel mi sem tudunk vitatkozni… de nem is akarunk. Mind a jogszabályok elemzése mind a józan ész azt mondatja, hogy egy szafari ahol belépődíj ellenében állatbemutatás történik, állatkerti szabályok szerinti tartási feltételeket követel.