Macskákkal kapcsolatos jogszabályok

Kérdésként kaptuk: elég kevés szabályt olvastam macskákkal kapcsolatban, valóban csak ennyi lenne? Jogszerű-e a macskák számának korlátozása az önkormányzat részéről?

A macskákkal kapcsolatban valóban jóval kevesebb előírást találunk az állatvédelmi jogszabályokban, mint mondjuk kutyákkal kapcsolatban. A 41/2010. (II. 26.) Korm. rend. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról például annyit ír elő, hogy az örökbeadot macska transzponder megjelölésének költségei az örökbefogadót terhelik (3. § (3) bek.) illetve hogy a kutyához és a görényhez hasonlóan a macskakölyköknek 8 hetes korukig az anyjuk mellett a helyük, vagyis e kor alatti forgalmazásuk kizárólag az anyaállattal együtt lehetséges (14. § (15) bek.).

Az állatvédelmi törvény egy uniós jogszabály révén tilalmazza a macska élelmezési célú elpusztítását, továbbá a macskaprém behozatalását, tartását, birtoklását, forgalmazását (11. § (1), (2) bek.).

A már hivatkozott kormányrendelet 2010-es megalkotása előtt elterjedt volt az az önkormányzati rendelet, amely ingatlanonként maximalizálta a tartható állatok számát – ez akkor jogszerűen történt. 2010 után felül kellett (volna) vizsgálnia a mintegy 3200 önkormányzatnak az állattartási rendeletét és a kutyákra vonatkozóan a tilalmazást kivenni, ugyanis a kormányrendelet értelmében 2010 óta az ingatlan nagysága szabja meg a tartható kutyák számát, amennyiben az adott kis-, közepes- vagy nagytestű kutyára a kormányrendeletben előírt minimum négyzetméter-számok megvalósulnak (csoportos tartás esetén ez pl. 6 négyzetméter, és mivel a kormányrendelet nem különböztet hasznos alapterület, vagy ember/állat által használt terület között, így praktikusan az egész ingatlan nagysága számít: egy 60 négyzetméteres ingatlanon teljesen jogszerűen tartható 10 kutya, más kérdés, hogy célszerű-e ekkora területen ennyi kutyát tartani… de a jogszabály ezt lehetővé teszi).

Más a helyzet a macskákkal: a macskáknál nincs megszabott tartási hely minimum, így a tartható állatok száma továbbra is jogszerűen korlátozható önkormányzati rendeletben. Más kérdés, hogy mivel macskáknál nem kötelező a transzponder megjelölés, mennyire azonosítható egy hatósági eljárás során megnyugtatóan az adott egyed…