Kölyökkutya láncon

Kérdésként kaptuk: lehet-e kölyökkutyát láncon tartani?

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló kormányrendelet nem különböztet életkor szerint: a kutyák tartós kikötését tilalmazza.

Vagyis időlegesen, például amíg ki-be állunk a kocsival, kihúzzuk a kukát az utcára, jön a postás vagy a villanyszerelő, meg lehet kötni az állatot.

A kölyökkutya életkorát a “jó gazda gondossága” fogalomnál vehetjük figyelembe, ami már egy kicsit kreatívabb jogalkalmazást igényel az állatvédelmi hatóságoktól, de a maga univerzalitásában rejlik a zsenialitása, hiszen gyakorlatilag egymaga lefedi az egész további törvényi tartalmat: ha az egyedet vizsgáljuk, akkor olyan sajátosságok merülnek fel az állattal, a környezetével és a gazdájával kapcsolatban, melyből levonhatjuk a megfelelő következtetéseket és előírhatjuk a megfelelő kötelezettségeket.

A jó gazda gondossága nem más, mint az állat fajának, fajtájának, etológiai sajátosságainak, életkorának, nemének, állapotának stb. megfelelő tartás.

Ezt egyedről egyedre, ügyről ügyre kell megállapítani, hiszen nem ugyanúgy takarmányozunk például fiatal, idős, vemhes vagy éppen vesebeteg állatot (szomorú hír tehát, hogy a low budget Morzsi konzerv nem megfelelő egy élethosszon át), nem ugyanolyan a mozgásigénye a fiatal vagy idős állatnak, és teljesen eltérő szocializációs hatások kell érjék a kölyökállatot mint az időset, hogy barátságos, tanulékony, jó idegrendszerű felnőtt állat váljék belőle.

Ezt a tanulási folyamatot az állandó láncon tartás bizonyosan nem segíti elő, így azt megtilthatja a jegyző. Ehhez az kell, hogy jogalkalmazóként bátran merje alkalmazni és értelmezni a jogot, és amit a laikus nem jogászok sokszor felrónak a jogszabályok hibájának, hogy “de nem tartalmazza szó szerint azt, hogy …. és akkor az nem is tiltható meg”, nos ezen a szemléletmódon szakemberként bátran lépjen túl, hiszen neki tudnia kell, hogy a jogszabályok sosem fogják szó szerint tartalmazni az adott élethelyzet sajátosságait.