Állatok használata önkormányzati sportnapon

Kérdésként kaptuk: büntető törvénykönyvbe vagy az állatvédelmi törvénybe ütközik-e az, ha egy önkormányzati sportnapon az a vetélkedő tárgya, hogy kisebb haszonállatokat megragadva, a kézben/hónalj alá szorítva/egyéb módon ráncigálva kell A-ból B-pontba elfutni?

Vélhetően az ilyen “állathasználat” nem vezet maradandó károsodáshoz vagy pusztuláshoz és a cselekmény arra nem is alkalmas, tehát valószínűen Btk-ba nem ütközik az ilyen épületes sportnap szervezése.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy az ilyen típusú “állathasználat” kimeríti a jó gazda gondosságának teljes hiányát (állatvédelmi törvény 3. § 8 pont), az állatoknak indokolatlan szenvedést okoz (állatvédelmi törvény 6. § (1), és mivel az állatokat tilos a kíméletüket nem védő módon mozgatni (állatvédelmi törvény 6. § (1) d) pont) így a kíméletlen mozgatás miatt nagy stresszt kénytelenek elviselni.

Mindenképpen tisztázandó egy ilyen kérdésnél a véleményünk szerint, hogy

– az állatok származási helyén tudták-e, hogy milyen célra adják el/kölcsönzik őket

– a rendezvényszervező tisztában volt-e az állatvédelmi jogszabályokkal

– a rendezvényt jóváhagyó/arra rábólintó felelős vezetők tisztában voltak-e az állatvédelmi jogszabályokkal.

– a rendezvényen az önkormányzat részéről részt vevő személyek miért nem avatkoztak be mikor látták mire használják az állatokat

– a rendezvényen részt vevő “versenyzők” és látogatók, egyéb közönség miért nem mondta azt, hogy köszönjük szépen, mi ilyen programban nem szeretnénk részt venni

– mi lett az állatok sorsa a rendezvény után?

Ennek kivizsgálása a települési jegyző feladata úgy is mint a törvényesség őre egyben az I. fokú állatvédelmi hatósági feladatok egyik hatósági szerve a hat közül.

Közben többen megküldték nekünk a 2021. június 5-i a családi sportfesztivál képeit, amelyről korábban csak a leírás alapján azt mondtuk, hogy feltehetően állatvédelmi törvénybe ütközik.

A képek alapján azt mondhatjuk, hogy szinte bizonyos, hogy itt olyan indokolatlan, fölösleges, az állatok számára stresszel járó bánásmód látható, mellyel kapcsolatban a szervezők felelőssége vizsgálandó és állatvédelmi bírsággal sújtandó.

Ami még talán jogászként szemet szúr, az a pályázat céljának teljesülése: vajon az ilyen programok mennyiben segítik elő a “helyi kohézió és identitás erősítését”, mennyiben látná ezt elfogadhatónak egy teljesítést vizsgáló független szakértő csoport?

Végül egy tipp, ha olyan cselekményekkel kapcsolatban szeretnénk bejelentést tenni általában, ahol jelentősége van annak, hogy az szabadtéren történt és hogy a hőmérséklet aznap hogyan alakult: keressünk aznapi időjárás-jelentést vagy a meteorológiai szolgálat oldalán az időszakra vonatkozó előrejelzéseket és csatoljuk a bejelentéshez.

Ez a program pl. június 5-én zajlott, a közszolgálati televízió időjárás-jelentése szerint a csúcshőmérséklet aznap 29 C-fok volt.