Kérdésként érkezett: lesoványodott kutya

Bár nem láttuk a megszüntető döntést, itt egészen biztosan a jogkérdés-szakkérdés elhatárolása vezetett az eljárás lezárásához.

csonttá soványodott anyakutya

Nem szégyen az, ha az eljáró rendőr nem tudja, hogy mi kell egy vemhes állat megfelelő takarmányozásához, hogy valós-e az állítás, hogy a kölykök ennyire “le tudják szívni” az anyaállatot és valóban nem lehet semmit az ellen tenni, hogy ilyen alultáplált állapotba kerüljön, de az szégyen – egyben eljárási hiba, ha nem rendelnek ki szakértőt a fenti kérdések eldöntéséhez.

A szakértő lehet akár igazságügyi szakértő is (állatorvos például) de olyan eseti szakértő is, akinek volt már dolga vemhes állatokkal, ilyen a tenyésztő de akár olyan állatvédő szervezet tagja, ahol gondoztak már vemhes állatokat.

A jogkérdés ebben az esetben az először, hogy fennáll-e bűncselekmény gyanúja. Mivel egy átlagos, egészséges állat, ha vemhes is, nem így néz ki, ez egészen bizonyosan fennáll. A későbbi jogkérdés már az, hogy mi vezetett az ilyen állapot fennállásához, megáll-e az a kimenekülési út, hogy nincs mit tenni, amelyik állat kölyköket hoz a világra, az így néz ki. Itt a jogkérdést (hogy a bűncselekmény egyes tartalmi elemei hogy s mi módon állnak meg) tartalommal a szakembernek kell kitöltenie.

Nyílt titok, hogy országszerte miért nem rendelnek ki szakértőt: mert drága, mert meghosszabbítja az eljárás idejét adott esetben ha bonyolult kérdésben kérik a véleményét és mert aztán a bűnügyi költség számításánál is újabb adminisztrációs lépcsőket jelent, amelyeket nem mindenki szeret végigjárni. Egyszerűbb tehát nem kirendelni hanem ránézésre dönteni vagy elhinni a tulajdonos állítását.

Ez az ügy is jól mutatja, hogy a jogszabályok módosításával nem lehet nagy eredményeket elérni, a megfelelő költségvetési források biztosításával viszont igen.. Amíg nincsenek megfelelő állami telephelyek, ahol a lefoglalt állatokat tartani lehet ezért a civil szervezetekre hárul ennek gondja, amíg nincs elegendő forrás arra, hogy jogszerű és szakszerű döntéseket lehessen hozni úgy hogy szakértőket rendelnek ki, addig részben fölösleges tanácsadó testületeknek jogszabályok fölött görnyednie.

Ami még fontos: a Gazdijogsi kezdeményezéssel egyidejűleg a hatósági jogalkalmazók, rendőrök állatvédelmi képzésére is sort kellene keríteni, hogy szakszerű és jogszerű eljárások folyhassanak szerte az országban.