“Bűnügyi hobbikutatás” 1.rész

Rózsaüveg, mely a vak igazságot ábrázolja

Bűnügyi hobbikutatásunk egyik fontos megállapítása, hogy a 2014. előtti esetekről, joggyakorlatról és kiszabott büntetésekről gyakorlatilag nem tudunk semmit, mert senki nem foglalkozott vele mélyrehatóan.

“Sem a bíróság, sem a rendőrség, sem az ügyészség honlapján nincsenek 2014. előtti esetek, holott az állatkínzás tényállása 2004-ben került be a büntetőjogi kódexbe, így biztos érdekes és tanulságos lenne az első tíz év joggyakorlatának vizsgálata is. Dr. Tilki Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársának kutatása is „csak” 197 db 2012-2016. közötti ügyet dolgoz fel, így gyakorlatilag az állatkínzás joggyakorlatának első tíz évéről sem komoly elméleti kutatótól, sem gyakorlati szakembertől nem olvashatunk átfogó módon semmit.”

Erre talán megoldást adhat az a javaslat, melyet nemrégiben több állatvédő szervezet juttatott el a Kúria frissen megválasztott elnökének, hogy jövő év elején hozzon létre a szokásosan létrehozandó joggyakorlat-elemző munkacsoportok esetén egy állatkínzás joggyakorlatát vizsgáló munkacsoportot. Ezek a munkacsoportok az ország teljes területéről, minden bíróságról bekérhetnek bármilyen időintervallumot átfogó döntéseket, aktákat, elemzéseket, így egy eddig sosem volt, egyedülálló és páratlan munka keretében fontos következtetésekre juthatna a Kúria a létrehozásával – és a közzétett jelentésen keresztül mi is.

(A fotót a birosag.hu oldalról vettük.)