Baglyok a közutakon (a Hortobágyi Nemzeti Park cikke)

elpusztult baglyok sora

“… 2021. március elején, egyetlen nap alatt a 4-es számú főút 113-178 km szelvényei között, 65 km-es szakaszon összesen 113 elütött bagoly tetemét vagy maradványait azonosította a Természetvédelmi Őrszolgálat, melyek közül 89 pld gyöngybagoly (Tyto alba), 23 pld erdei fülesbagoly (Asio otus),1 pld kuvik (Athene noctua) volt! Ezek a madarak kizárólag a 2020. december-2021. március között, bő három hónap alatt, a közúti forgalom által elgázolt vagy elütött példányok voltak. A baglyok mellett 6 pld egerészölyv (Buteo buteo) és 1 pld karvaly (Accipiter nisus) teteme került még elő. …

… A baglyok több ok miatt tartózkodnak sokat a közutak közelében:

A közutak rézsűje kedvező mikroklímájú és mindig vízmentes élőhelyet nyújt a baglyok legfőbb táplálékállatainak, a kistestű rágcsálóknak, mint például a mezei pocoknak (Microtus arvalis).

A gabonafélék közúti szállítása révén rendszeresen szóródnak el gabonaszemek, kisebb nagyobb mennyiségben, ami a rágcsálókat az úttestekhez vonzza.

Az autósok elképesztő mennyiségű hulladékot, ételmaradékot szórnak szét az utak mentén, ami szintén folyamatosan biztosít táplálékbázist a rágcsálók számára.

Az utak mentén található fák, bokrosok, cserjesávok ideális kiülőhelyet biztosítanak a baglyoknak, ahonnan könnyen tudnak vadászni, jól átlátják a környezetet és hamar tudják észlelni a nyílt útfelszínen mozgó rágcsálókat.

A gyöngybaglyok, mint a közutakon legnagyobb számban pusztuló bagolyfajok ideális fészkelőhelyeket találnak a 4-es főút melletti tanyákban, mezőgazdasági telephelyeken, táplálkozni pedig a legjobb rágcsáló élőhelyekre járnak vadászni, a műutak mellé. …”

Forrás és több információ: http://www.hnp.hu/…/1474/bagolyfajok-kozuti-pusztulasa,