Állatkínzás és egyéb bűncselekmények kapcsolata

Állítólag Csányi Vilmos etológus professzortól származik a mondás, hogy aki állatot kínoz az emberre készül. Az FBI viselkedéskutató részlege az 1970-es években a börtönben ülő sorozatgyilkosokkal készített interjúk összegzése során jutott arra a megállapításra, hogy gyakorlatilag az összes sorozatgyilkos előéletében megtalálható az állatkínzás.

Fegyverarzenál

Magyarországon szerencsére ritka a sorozatgyilkosság (vagy ahogy a magyar jog ismeri a fogalmat: több ember sérelmére elkövetett emberölés) de meglepő módon az állatkínzás sokszor tipikusan párosul más bűncselekményekkel.

“Házkutatás jelentősége állatkínzási ügyekben: amikor állatkínzáshoz vagy orrvadászathoz hurkot használnak és házkutatás elrendelésére kerül sor, a publikált esetleírások többségében további hurkokat és más orvvadászatra alkalmas eszközöket találtak a gyanúsított ingatlanában. Gyakran előfordul, hogy a társadalom körében általánosságban ártalmatlannak vélt légpuskával való lövöldözés után tartott házkutatás során engedély nélkül tartott fegyvereket, hangtompítót, gépkarabély-tárat (!) találtak. Levonható tehát a következtetés, hogy a légpuskával lövöldözők fegyverek iránti szeretete (?) mániája (?) gyakran engedély nélkül tartható lőfegyverek birtoklásával is párosul. Szeretnénk-e olyan szomszéd mellett élni, aki dühében légpuskával lövöldöz a tyúkjainkra, macskánkra, kutyánkra, de egyébként otthonában komplett fegyvertárat rejteget?

Meglepően magas számban (a találatok több mint 10%-ában) szomszédbosszú az állatbántalmazás motívuma (a rendőrségi találatok mellett az ügyészségi találatok között is nagy számban említenek olyan állatkínzásos ügyeket, ahol az indíték a bosszúállás volt a szomszédon), ilyen esetek például: a régóta vitában álló szomszéd kutyájára rálőtt (2014.), fészerbe zárt állatokat szúrt meg házilagosan készített lándzsával, mivel korábban kertjébe szöktek (2016.), lakása előtt bántalmazta szomszédja kutyáját (2014.), lőfegyverré alakított légfegyverrel lőtte meg szomszédja kutyáját (2014.), baltával többször lecsapott a szomszédból átszökő kutyára (2016.), 10 éves fiú akasztotta fel a szomszéd kutyáját, mert családját zavarta a kutyaugatás (2015.), légpuskával akarta elijeszteni szomszédja kutyáját de elvétette és lelőtte (2016.), tetten érte szomszédját amint fagyállóval átitatott kekszet dobált át, a szomszéd elismerte, hogy már évek óta zavarja a kutyaugatás (2015.).”

(A teljes anyag itt elérhető: https://www.jogiforum.hu/publikaciok/1059)

(A kép forrása: http://www.police.hu/…/le…/bunugyek/loszer-es-fegyverarzenal)