A szomszéd kutyája

Az “állandóan” ugató kutyáról több bejegyzésben is esett szó, elsősorban a probléma hatósági/bírósági úton való kezeléséről. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bár “rossz szomszédság török átok” de időnként a szomszédnak igaza is lehet: lehet olyan unatkozó, szeparációs szorongástól szenvedő vagy viselkedészavarral küzdő állat, amely tényleg egész nap idegesítő módon viselkedik amíg csak haza nem ér a gazda, és ezzel a szomszédság életét is megkeseríti (nem beszélve mondjuk a lakásban/házban okozott károkról).

A témában az egyik legjobb szakember, dr. Sátori Ágnes írásait és a vele készült műsorokat ajánljuk a problémával küzdők figyelmébe. Ágnes nemrég egy állatorvosi oktatási központban tartott nagyon érdekes előadást, ahol fotós és videós mellékletekkel tűzdelt prezentációjában bemutatott jónéhány érdekes problémát és viselkedészavart és magyarázatot adott illetve megoldási problémákat is felvázolt.

Nem ördögtől való tehát a “kutyapszichológus” és mi magunk is sokat tehetünk a problémák megoldása érdekében, ha pl. kíváncsiságképpen elhelyezünk egy kamerát a lakásban és amikor távozunk, időnként ránézünk, illetve utólag visszanézzük, hogy mit csinál kutyánk addig, amíg nem tartózkodunk otthon.

Egy érdekes írást ajánlunk a sok közül figyelmükbe (ld. az alábbi linken).

https://nlc.hu/…/2014/allatpsyichologus-allatok-viselkedes/