Szökött haszonállatok

Ló puszit ad a másiknak

Mit tehet a települési jegyző a közterületre/közútra kiszökő lovak esetében?

Haszonállatokkal kapcsolatban alapvetően a járási hivatalnak vannak hatáskörei, tehát a lótartáshoz kapcsolódó kötelező jelölés, védőoltás, szűrések stb. követelményrendszere számonkérése az ő feladata.

Általánosabb állatvédelmi szinten a települési jegyző a 383/2016. (XII. 2.) Korm. rend. 5. § és 6. § adta hatáskörében és feladatkörében kiszabhat állatvédelmi bírságot a 244/1998. (XII. 31.) Korm. rend. megfelelő alkalmazásával azért, mert az állattartó nem akadályozta meg állata közterületre szökését, ezzel megsértve az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 5. §-sát, a bírság mellett kötelezheti pl. kerítés megerősítésére a 383/2016. (XII. 2.) Korm. rend. 6. § (10) bekezdése alapján.

Fentiek mellett tanácsoljuk a települési jegyző részére, hogy tegyen hivatalból feljelentést közúti veszélyeztetés miatt (Btk. 234. §). Ló illetve bármilyen állat jelenléte közúton nem játék, akár elütik, akár jószándékból kikerülik, hatalmas baleset lehet belőle.

(Felhívjuk a kedves olvasók figyelmét, hogy amennyiben az adott poszt jogszabályi hivatkozásokat tartalmaz, az mindig a közzététel napján hatályos jogszabályok alapján kerül publikálásra, ha valaki később olvassa, úgy tanácsos utánanéznie, hogy a hivatkozások hatályban vannak-e).