Szakmai szemmel az állatvédelemről megjelenő cikkekről

cikk az index.hu-ról

Kétségtelen, hogy a kritikai nézőpontot a legkönnyebb felvenni minden dologgal kapcsolatban. A jó kritika azonban feltételezi azt, hogy a témával kapcsolatban szerteágazó és mély ismereteink vannak.

Mi magunk is elmondtuk-elmondjuk sokszor, az oldalon is felmerül visszatérően, hogy sok olyan jogalkalmazó van szerte az országban akár a hatóságok, akár a rendőrség, ügyészség, bíróság oldalán, akiknek vagy a felkészültségével van a baj, vagy a hozzáállásával állatkínzásos ügyeket érintően.

És természetesen jóval több olyan jogalkalmazó, aki felkészült, lelkiismeretes munkájával sokat tesz az állatvédelmi törekvésekért, csak a hírérték általában úgy alakul, hogy egy rossz szakember lerontja a többi tíz vagy száz megítélését egy szervezeti egységen belül.

Nem mehetünk el az olyan nyilatkozatok mellett jogsegélyszolgálatként, amely egyrészt a bíróktól el kívánja venni a mérlegelés lehetőségét a büntetéskiszabást illetően, ez ugyanis a független igazságszolgáltatás egyik alapelve. Ha ezt elveszik, egyenes az út olyan rendszerek felé, ahol már előre az ítéletet is megírják a tárgyalás előtt. A büntetéskiszabás elvein természetesen lehet és a mi véleményünk szerint is kell változtatni, de nem így.

Amellett sem tudunk elmenni, ha egy személy vagy egy szervezet már több mint tíz éve résztvevője az állatvédelmi rendszernek, de még mindig nincs tisztában alapvető fogalmakkal.

Az állatvédelmi törvényt az állatvédelmi hatóságok alkalmazzák közigazgatási eljárás során, és a legsúlyosabb szankció amit kiszabhatnak általa az az állatvédelmi bírság és az állattartástól eltiltás.

Az állatvédelmi törvény alapján sem most, sem a jövőben nem fognak senkit sem letöltendő szabadságvesztésre ítélni, mert a bíróságoknak a büntetőjogi kódex szerint kell eljárniuk és azt alkalmazniuk. Egyes kiegészítő kérdésekben fordulhatnak segítségért az állatvédelmi törvényhez is, de mivel az a büntető törvénykönyvnek nem keretjogszabálya, közvetlenül bíróságok azt sosem alkalmazzák és nem alapítanak rájuk ítéleteket.

Ezt a hibát egyébként sokszor politikusok is elkövetik, mely szerint az állatvédelmi törvény szigorításával akarnak súlyosabb, hosszabb ideig tartó és letöltendő szabadságvesztést elérni az állatkínzások kapcsán.

Tanuljuk meg együtt most és emlékezzünk ha újra előjön bárhol a kérdés: az állatvédelmi törvény szigorításával egyetlen személy sem fog hosszabb ideig börtönben ülni és egyetlen személy sem fog felfüggesztett szabadságvesztés helyett letöltendőt kapni, mert a büntetőeljárásban a bíróságok nem azt, hanem a büntetőjogi kódexet alkalmazzák.

(A kivágást az index.hu egy mai cikkéből vettük).