Magánvád- magánügyész

a facebook logoja bíróvá alakít embereket

Jelen poszt képéhez rögtön egy hozzáillő szöveg: „Aki nézte például a JAG – Becsületbeli ügyeket, annak nem okozhat gondot az ügyészkedés, ahogy az operálás sem a Vészhelyzet nézőinek.”

Időről időre – itt az oldalon is, de máshol is megjelennek a jogásznál jogászabb személyek, sőt azok a vélemények is kezdenek elterjedni, hogy sokkal jobb tanácsot kaphatunk egy nem jogvégzett embertől problémáinkra mint a jogászoktól.

Nem vonjuk kétségbe ezt az állítást, hiszen a puding próbája az evés, próbálja ki mindenki nyugodtan, csak annyit tennénk hozzá, hogy könnyebb téttel bíró ügyekben kezdjen hozzá, mert utólag az nem lesz felhasználható indok egy fellebbezés során a letöltendő szabadságvesztésünk enyhítése érdekében, hogy karosszéria-lakatostól kaptunk praktikus tanácsokat az eljárás vitelét illetően.

Mi az, amiben viszont nemhogy magunk vihetjük de magunknak is kell vinni az ügyeket? (Természetesen amellett, hogy megbízhatunk ügyvédet is).

Vannak bizonyos bűncselekmények, melyekben az állam rábízza a sértettre, hogy olyan sérelemnek érzi-e az adott cselekményt egyrészt például rendkívüli elterjedtsége miatt (becsületsértés-rágalmazás az internet világában ma már percenként ezer történik, mégsem indul ezer eljárás naponta, hiszen nem bírnák kapacitással a hatóságok ha hivatalból minden egyes anyázásra lecsapnának) másrészt a többi bűncselekményhez képesti súlya miatt, hogy meg kívánja-e indítani az eljárást – vagyis hivatalból ilyen ügyekben nem indul eljárás. Itt a sértett magánindítványára van szükség, amely egy kifejezett nyilatkozat arra nézve, hogy kéri az elkövető felelősségre vonását.

Hogy bonyolítsuk a helyzetet, vannak olyan magánindítványos bűncselekmények melyben később a vádat is a sértettnek kell képviselnie, például becsületsértés esetén.

Ezek egyébként kiváló fokmérői annak, hogy valaki képes-e egy jogi eljárást átlátni, magát megfelelően képviselni, végig felfogni mi miért történik, vagy pedig ha nem is ügyvédre de a megfelelő eljárásvitelhez némi jogi tanácsra mégis szüksége van-e.

A poszthoz tartozó blogbejegyzés: https://buntetojogesz.hu/maganvad-maganugyesz/