Kérdésként kaptuk: hogyan állapítható meg a tulajdonjog kutyánál?

laptop képernyőjén egy kutya képe

Nincs általános válasz a kérdésre, esetről esetre kell eldönteni a leginkább megfelelőnek tűnő irat (oltási könyv, adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, örökbefogadó szerződés, törzskönyv stb.) de bírósági eljárásban például egyéb bizonyítási eszközök pl. tanúnyilatkozat, fotók, videók, alapján, hogy ki a kutya tulajdonosa.

Az oltási könyv tulajdonképpen a kutya személyi igazolványa, ha megfelelően regisztrált chippel párosul, a kutya alapvető adatait tartalmazza és segít eljutni a tulajdonoshoz, de tulajdonjogot nem igazol, többek között azért nem, mert a petvet rendszer nem alkalmas jelenlegi formájában egy közhiteles (az ellenkező bizonyításáig igaznak, hitelesnek elfogadott), betekintést nyújtó, illeték lefizetése mellett hiteles másolati példányt adó nyilvántartásként működni.

Megfelelő fejlesztéssel, vagy egy másik nyilvántartás kiépítésével lehetne egyébként ilyet készíteni, ennél azonban a legnagyobb visszatartó ereje nyilván az lenne sok kutyatulajdonos között, hogy a rendszer kiépítése és fenntartása érdekében a használata sem lenne ingyenes (ahogyan pl. az ingatlannyilvántartás adatai is csak korlátozottan elérhetőek ingyenes verzióban, de már a hiteles másolatok kérése, vagy magának a nyilvántartásba való bejegyzésnek díja van).