Gólya teleltetése

Cikk a Telelőgólyák- Gólyateleltetés facebook-oldalról, 2021. január 14.

Gorbeházán telelő Lukrécia nevű gólya

Figyelem! A télies időjárás megérkezett. Már nem elég csak szemmel tartani, figyelni, ha a közelünkben áttelelő gólya van. Etetni kell. Sokszor találkozunk olyan hírrel, hogy az áttelelő gólyát figyelik a lelkes madárbarátok, de ez akár félrevezető is lehet. A megfigyelés alapja, hogy a közeledtünkre elrepül-e a madár, vagy sem. Ha nem repül el, vagy a földön fekszik, akkor azonnali segítségre, mentésre van szüksége. (Egy esetlegesen kézzel nevelt gólyánál előfordulhat, hogy akkor sem repül el, ha egészséges, de ez a ritkább eset.) A megfigyelésnél gondot jelenthet, hogy a gólyáknál sokszor nagyon vékony a határ a röpképesség és a halálközeli állapot között. Egy példa erre: a 2014-2017 között Magyarországon telelő, Január névre keresztelt gólya, még utolsó erejét összeszedve elrepült a télen használt fészkéből Szécsény városában, 2017.01.12-én, majd egy idő múlva a visszaút során holtan esett be egy udvarra. Az áttelelés nehézségeinek egy másik sarkalatos pontja, hogy a gólya fázik. Nagyon is fázik, annak ellenére, hogy sokszor olvashatjuk ennek az ellenkezőjét. A gólya nem rendelkezik sűrű, vízhatlan pehelytollakkal, amik melegítenék, nem növeszt téli tollat, mint például a tőkés réce. Nincs egész testet beburkoló hájréteg. Zsírtartaléka csak pár napra elegendő, a hideg tovább gyengíti a szervezetét, így létszükséglet számára a beavatkozás: etetés, itatás formájában. Ha a közelünkben áttelelő gólya van, az elkövetkező napokban mindenképpen próbálkozzunk az etetésével, még akkor is, ha elsőre, másodikra nem sikerül. Jön a szibériai eredetű hideg, ráadásul sok helyen hó is borítja a tájat, így táplálékot maguknak nem találnak.

Az etetéshez a havat egy területről söpörjük el!A próbálkozás sokszor akkor vezet eredményre, ha a mezőn tudjuk szemmel tartani a madarat. Itt a legsikeresebb a táplálék elfogadása. Türelem szükséges hozzá és kitartás, de így esélyt adunk neki, hogy kibírja a telet. Az etetés folyamatos legyen tavaszig. Létfontosságú a víz is számára. Ismét felteszem az etetési útmutatót, a videóhoz kicsit lejjebb kell görgetni.

HOGYAN? Az első időben fontos, hogy mindig ugyanaz az ember végezze, ugyanabban az öltözékben, s ugyanabban az időpontban. Később, ha a madár ezt már megszokta, már nem lényeges ennyire figyelni az állandóságra.Vegyük figyelembe: a gólya evéskor inni is szokott, sőt az ételt a vízbe is beáztathatja. Tegyünk ki minden alkalommal egy vödör friss vizet is! A legjobb, ha naponta legalább 2-szer etetünk, de legalább 1-szer mindenképpen!

MIVEL? Az egyik legmegfelelőbb és legolcsóbb étel számára a klopfolt csirkenyak. Tartalmaz kalciumot is, így nincs szükség annak a külön pótlására. A video-ban útmutatót láthatunk arról, hogyan klopfoljuk a csirkenyakat. Ezenkívül adható még szárnyas-,nyúl-,birka színhús és hal, halfej is megfelelő méretűre darabolva, nyersen. Szárnyas belsőséggel is próbálkozhatunk.

A SERTÉSHÚS TILOS!

Színhús esetén gondoskodjunk a kalcium pótlásáról is, amelyre a mészgritt a legalkalmasabb. Takarmányboltokban, sőt internetes webáruházakban is kapható.

MEKKORA DARABOKBAN? A gólya csőre nem tépőcsőr, a természetben is a nagyobb falatokat addig püföli, amíg le nem tudja nyelni. A felnőtt gólya számára az ujjnyi darabok a legmegfelelőbb méretek. Ha a fészkelési időszakban, kis fiókás korszakban segítjük az etetését, akkor maximum dobókockányi darabokra vágjuk a húst.

NAPONTA HÁNYSZOR? Télen a napi egy etetés feltétlenül szükséges, de legjobb, ha kétszer is kap.

MENNYIT? Egy felnőtt gólya napi szükséglete: kB 500 gramm.

EGYEBEK: Ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül! A gólyák többségének szükséges egy kis idő, amíg elfogadja a segítséget. Mindig álljon rendelkezésre megfelelő nagyságú szabad, de biztonságos hely, ahová a gólya le tud szállni, illetve ahonnan fel is tud szállni. A kutyák megzavarhatják. A húsnál nem gond, ha nem egészen friss, amely emberi fogyasztásra már éppen nem alkalmas, de ne legyen előrehaladott bomlás látható, érezhető. Érdemes ebben az esetben leforrázni, vagy ecetes vízzel átmosni. Henteseknél, húsfeldolgozó üzemeknél beszerezhetjük az utóbbiakat, náluk ezek veszélyes hulladékoknak számítanak, többnyire ingyen odaadják a jó célra.T akarmány-és állateledel boltokban is kaphatunk a táplálékot, például állati etetésre szánt csirke nyakát 200-250Ft/kg áron..Sok sikert azoknak, akik etetésre vállalkoznak, ha kérdésük akad, segítünk mindenben!

Kép: a 2019/2020 telén Görbeházán telelő Lukrécia nevű gólya etetése.

Forrás: haon.hu