Gazdátlan macskák etetésének szankcionálása

Evő macska

Egy önkormányzat vonatkozó rendelete szerint tilos közterületen kóbor állatot etetni, kivéve ha TNR céljából történik az odaszoktatás. A helyi rendelet szerint ha feljelentik az etetőket, úgy az önkormányzattól bírságra számíthatnak, hacsak nem bizonyítják, hogy TNR céljából történik az etetés.

Amíg ez egy érvényes és hatályos helyi rendelet, addig az etetők bírságolhatóak, egymás után, többször, folyamatosan, ahányszor csak bizonyítva látszik, hogy a rendeletet megszegték.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa az elmúlt években több önkormányzati rendeletet semmisített meg amiatt, mert véleményük szerint önmagában a kóbor állatok/madarak stb. etetésében semmilyen jogszerűtlen dolog nincs, amit egy önkormányzat jogszerűen szankcionálhat az az, ha az etetés szennyeződéssel, rongálódással, fertőzésveszéllyel stb. jár (tehát ha valaki mondjuk nem tálkás etetést csinál, csak kihányja valahova a földre pl. a konzervet, húst, maradékot, egyebet aztán a maradékkal ott is hagyja a macskákat).

Azért, hogy ez a szakasza a rendeletnek ne legyen a jövőre nézve hatályos, jelzéssel kell élni a jegyző felé és kezdeményezni, hogy helyezze a képviselő-testület hatályon kívül (tekintettel a Kúria által meghozott döntések bármelyikének indokolási részére). Ha a jegyző nem tud/nem akar segíteni, úgy a kormányhivatalnál kell jelezni a problémát (ha ezeket a lépcsőfokokat sikertelenül végigjárja az ember, úgy kerül el a rendelet a Kúria elé).