CSI Bojtár – újratöltve (2021. március)

Néhány hónapja találtuk ki, hogy feltesszük az ismert mérgezéses és légpuskás lövöldözéses eseteket egy budapesti (később pedig országos) térképre, hogy a kriminológiában “crime mapping” néven ismert eszköz segítségével jussunk esetleges további információkhoz az elemzés során, mint például, hogy milyen jellemző helyszíneken történnek az ilyen sajnálatos esetek, azokat hogy lehet megközelíteni, koncentrálódhat-e bárki-bármi köré az elkövetés helyszíne aminek jelentősége lehet, van-e a közelben köztéri vagy magánházra szerelt kamera, gyanús-e bárki adott helyszín közelében mert például van egy a múltban megoldatlan szomszédkonfliktus, vagy bármely más emberi gyarlóságra építhető ismert esemény, esetleg ismert, hogy az adott településrészen olyan ember lakik, akinek korábban már volt ilyen vagy hasonló ügye a hatóságok előtt.

A térkép végül nem készült el, mert nagyon kevés, egymástól távol eső helyszín pontjai érkeztek be, ezért megfordítva a kérdést arra gondoltunk, hogy időről időre egy-egy konkrét áldozat történetén keresztül mutatjuk be, hogy mit követ el az, aki bosszúból, szórakozásból, egyéb más felfoghatatlan indíttatásból állatokat mérgez meg vagy lövöldöz rájuk, és mit tesznek az állatvédők az ilyen áldozatokért.

Mai történetünk szereplője egy igazi rocksztár, Levendula (közeli barátainak: Levi) a szerencsi gyepmesteri telepről került az Eszkuláp gondozásába, azóta gazdisodott (az állatvédelmi szakzsargonban ezt úgy hívjuk: bukta).

Levendula kutya fotója
Levendula

Egyik szeme fejlődési rendellenesség miatt nem volt egészséges, a szemüregben lapult egy csökevényes szemgolyó melyről látszott, hogy majd el kell távolítani. Levinek ezen kívül egy makacs, demodex alapú bőrfertőzése is volt, melyet csak tetézett egy makacs baktérium, immunrendszere ehhez mérten romokban volt, gennyes méhgyulladása miatt sürgősséggel ivartalanítani kellett, illetve szívférgessége miatt az ún. lassú (gyógyszeres) kezelésen esik keresztül.

A szemműtéte után Levi furcsa tüneteket mutatott, az ásításokat felvisítások követték. Gondozója ekkor kezdett gondolkodni azon, hogy már a műtét előtt is sokat ásítozott – akkor még hangadás nélkül, utána feltehetően azért változott a helyzet, mert a szemműtét megbolygatta a területet.

CT felvétel Levendula koponyájáról
CT felvétel Levendula koponyájáról

A CT-n készült felvétel adott magyarázatot: Levi szeme mögött van egy beékelődött lövedék, mely nyomja az állkapcsát, a szemműtét pedig csak tovább bolygatta az érintett területet.

A lövedéket egy újabb beavatkozás segítségével sikeresen eltávolították, Levi pedig most már gazdás kutyaként szerető családja körében gyógyul, regenerálódik tovább.

A történet megírásához a szakmai segítséget és a fotókat köszönjük Kopperdák Julinak ❤