Back to basics – Alapfogalmak 5.

Back to basics – Alapfogalmak c. cikksorozatunkban az állatvédelmi törvényből vizsgálunk meg alapfogalmakat és közkeletű tévedéseket oszlatunk el velük kapcsolatban.

“Cirkuszi menazséria: olyan, állatok tartására szolgáló létesítmény, amelyet cirkuszi előadásra, mutatványra betanított, illetve betanítandó állatokból álló állatsereglet tartására létesítettek, illetve tartanak fenn, és amely az állatok tartására a jogszabályi és a hatósági előírásoknak megfelelő létesítménnyel, berendezésekkel és eszközökkel, továbbá az állatok ellátására, betanítására, felügyeletére az ilyen előírásoknak megfelelő szakszemélyzettel rendelkezik.” (Állatvédelmi törvény, 3. § 11 pont)

A cirkusz és az állatkert fogalmának megkülönböztetése egy az elmúlt években uniószerte érzékelhető jelenség kapcsán nyer jelentőséget: egyre több tagállam tiltja be a vadállatok cirkuszi szereplését, ezzel összefüggésben a cirkuszoknak részben más megélhetési forrás után kell nézniük, illetve gondoskodniuk kell a munkára többé nem fogható állatok elhelyezéséről.

Ezt úgy tűnik jelenleg elegendő mentőközpont és konkrét, kidolgozott tervek híján több, kisebb állatkert létesítésével szeretnék elérni a jelenség által érintettek. Ami aggasztó, hogy a legtöbb tiltás mögött egyelőre egyik tagállamban sincsenek kidolgozott részletek, sőt sok helyen még pontos felmérés és nyilvántartás sincs, hogy hány állatot érinthet a tiltás, milyen fajok milyen állapotú, korú, nemű egyedeiről van szó, így előzetes hatástanulmányok nélkül egyelőre elég homályos a jövő is ezzel kapcsolatban.