Back to basics – Alapfogalmak 2.

Szurikáta közelről

Back to basics – Alapfogalmak c. cikksorozatunkban az állatvédelmi törvényből vizsgálunk meg alapfogalmakat és közkeletű tévedéseket oszlatunk el velük kapcsolatban.

“Állatkert: olyan állandó létesítmény, ahol az állatokat évente hét vagy annál több napon keresztül a nagyközönség részére történő bemutatás céljából tartják; nem minősül állatkertnek a cirkuszi menazséria és az állatkereskedés.” (Állatvédelmi törvény, 3. § 3. pont)

Viccesnek tűnhet elsőre, de akár egy egzotikus állatokat bemutató kávézó is minősülhet jogilag állatkertnek, hiszen évi több mint hét napon keresztül állatok bemutatását végzi. (Figyeljük meg, hogy a jogszabály említést sem tesz belépődíjról, tehát önmagában az, hogy valahol nem szednek a megtekintésért díjat, hanem mondjuk beleépítik más szolgáltatás, pl. kávé árába, nem zárja ki azt, hogy állatkertről beszélünk jogilag!)

A minősítés jelentőségét akkor érezhetjük igazán, ha tudjuk, hogy a külön állatkerti jogszabályban meghatározott minimumfeltételeket kérhetjük számon például szurikáták tartásánál (megfelelő minimum tartási hely nagyság, ásási lehetőség stb.) akkor, ha azokat például egy linóleummal borított kicsi helyiségben tartják más, össze nem illő fajokkal együtt.

(A képet a veszprémi állatkert oldaláról vettük.)