Az állatorvosi asszisztensek szerepe az állatvédelemben 1.

Szalai Bálint képe

Cikksorozatunkban az állatvédelmi rendszer egy nagyon fontos szereplőjének helyét, szerepét, funkcióját járjuk körbe: ők az állatorvosi asszisztensek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az állatorvosok mellett hatalmas szerepük van egy állatorvosi rendelő színvonalas működtetésében, kommunikációjában, az ügyfélkör megtartásában és bővítésében, az egész intézmény megítélésében és aki igazán szívvel-lélekkel végzi ezt a hivatást, az nyilvánvalóan előbb-utóbb érintett lesz valamilyen szempontból az állatvédelmi rendszerben is, akár azzal az egyszerű de nagyszerű segítséggel, hogy megosztja az állatvédő szervezetek posztjait, akár azzal, hogy önkéntes munkával segít nekik, vagy éppen ideiglenes gazdaként befogad maga is mentett állatokat. Sokan pedig úgy vágnak bele az állatorvosi asszisztens képzésbe, hogy van már egyfajta „állatvédős” előéletük.

A feltett kérdések megválaszolásában ma Szalai Bálint, a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület elnöke lesz segítségünkre, aki malac-asszisztensei hatékony támogatásával egy budapesti oktatási központ oktatója.

Mit tanítasz az oktatási központban?

A tengerimalacokról általánosságban tartok előadást, amely tartási, élelmezési kérdésekkel foglalkozik. Az előadás végén átbeszéljük azokat az általános tüneteket, amellyel a gazdik állatorvoshoz szoktak fordulni és szokott velem jönni egy segítő is egy tengerimalac személyében, akit a vállalkozó szellemű leendő asszisztensek felhigított, nem evő malacoknak készült folyékony táppal megetethetnek.

Véleményed szerint előny vagy hátrány, ha valaki „állatvédős” előélettel vág bele egy ilyen képzésbe? Oktatói munkádban előny vagy hátrány, hogy régebb óta foglalkozol állatvédelemmel? Használsz-e könnyedebb vagy durva történeteket, hogy jobban megragadjanak az ismeretek? Megosztanál velünk egyet?

Szerintem egy állatvédő a mentett fajtával kapcsolatban agyilag olyan, mint a szivacs – minden információ érdekli és magába szív minden tudást. Emiatt úgy gondolom, általánosságban motiváltabb is lehet, illetve biztosabban hasznát veszi a tudásnak az állatvédő szervezetében. Én nagyon örültem az oktató felkérésnek és nekem állatvédőként könnyebb volt a tananyagot összeállítanom, életszerűbb példákat tudtam belecsempészni, a sztorizgatásokkal közelebb hozni a tanulókat a témához.

A mai médiazajos világban szerintem szükség van egy-egy húzósabb történetre, a diáim között vannak mentés előtti és utáni képek, ezekről szoktam hosszabban beszélni. Itt a kép az alap, tehát így megosztani anélkül nem tudok történetet, mert nem lenne hatásos.

Az óra végén van egy kötetlenebb rész, amikor lehet kérdezni, sztorizgatni, akkor fel szoktam hozni, hogy régebben büntetés-végrhajtási intézetekben is tartottunk előadást, pl. a szegedi Csillag börtönben, itt a raboknak jutalmul a jó magaviseletért szokták engedélyezni a malactartást. És valószínűleg nem követhettünk el nagy bűnt, mert eddig minden alkalommal kiengedtek onnan bennünket. ?

Az oktatási központ vezetőjétől is megkérdeztük, hogy az állatorvosi rendelőkön kívül hol keresett hivatás még, milyen jellemző példák hozhatóak arra, hogy milyen helyeken dolgoznak ilyen végzettséggel, véleményed szerint az állatvédelemben tevékenykedők körében (állatvédő szervezetek tagjai, önkéntesei, állatmentést magánszemélyként vállaló emberek stb.) például hasznos-e egy ilyen képzés elvégzése?

Mindenképpen hasznos, hiszen az állatmentés alkalmával általában olyan helyzetekkel találkozunk, amihez szükség van olyan készségekre, ami megmentheti az állat életét.

Hasznos, ha meg tudunk állapítani olyan dolgokat, amik befolyásolják a szállíthatóságot, a jelenlegi állapotot, azt, hogy mennyire kell rohanni vele az állatorvoshoz. Ez a készség nincs meg bennünk, egy ilyen képzés alatt viszont szert tudunk tenni rá.

Kinek javaslod, hogy vágjon bele és kit beszélnél le inkább róla? Van-e bármilyen „vicces” vagy „elrettentő” történeted, ami segíthet döntést hozni azoknak, akik most gondolnak arra, hogy belevágnának egy ilyenbe?

Aki szereti az állatokat és szeretne állatokon segíteni, de nem tud állatorvos szakképesítést szerezni – ez pl. egy célcsoport. Állatvédő szervezetek önkénteseinek, vezetőinek is hasznos ez a képzés, én már legalább 8 évfolyamon oktattam, majdnem mindig találkoztam állatvédő berkeken belüli ismerős arccal. ?

Én le nem beszélnék senkit, inkább biztatnék mindenkit, akit hajt az állatok szeretete és ezt egy rendelőben egy állatorvos mellett szeretné kibontakoztatni, akkor hajrá. ?

Aki szívesen tájékozódik videókból azoknak ajánljunk a Tengerimalac Tudástár epizódjait az alábbi linken: https://www.youtube.com/channel/UCkzG2YbljDNVVF1Ml-neVTw