Állatvédelem vagy birtokvédelem?

Papagájok

A jegyzői birtokvédelmi eljárások egyik típusügye az állattartással együtt járó zavarás.

A jegyzőnek mint I. fokú állatvédelmi hatóságnak célszerű először állattartási szempontból megvizsgálnia a bejelentett problémát, mert lehet, hogy a zaj, bűz, piszok stb. a rossz, gondatlan tartásból ered és bizonyos kötelezések előírásával, az állatok tartásán való javítással a szomszédokat érintő zavaró hatások is kiküszöbölhetőek. Ezt nevezhetjük állatszempontú eljárásnak, melynek hátterét a közigazgatási jog adja.

De lehet persze kifogástalan állattartás esetén is olyan eset, hogy az állatok tartásával szükségszerűen együtt járó hatásokat sem tudja tolerálni a szomszédos lakókörnyezet, és ilyenkor a birtoklást zavaró körben szükséges vizsgálni a tűrési kötelezettség és a jogszerűtlen, tilos önhatalommal előidézett zavarás konfliktusát. (Fontosak a jelzők! Jogszerűtlen, tilos legyen az az önhatalom, jogszerűtlen legyen a birtokzavarás, a birtokháborítás a birtokvédelem megalapozása érdekében!)

Itt lép be az emberszempontú eljárás, olyan fogalmakkal mint a tűrési kötelezettség, az egyéni érzékenység, a lehetséges kompromisszum-keresés pl. a nyugodt pihenéshez való jog és az állattartáshoz való jog harcában. Ennek hátterét elsősorban a polgári jog adja, birtokvédelmi eljárás/per vagy szomszédjogi per formájában.

Érdekes jövőbeli konfliktusforrás lehet a kedvtelésből tartott állatokról szóló kormányrendelet 2017. júliusi módosítása. A kormány által elfogadott módosítások alapján a jelenlegi tulajdonosokat részben nem érintve, részben pedig bizonyos türelmi időt adva a további módosításokkal érintett részekben, a jövőbeli beszerzéseket tekintve a nagytestű papagájfélék (arák, kakaduk) tartására ezentúl az állatkerti minimumszabályok vonatkoznak.

Mit jelent ez? Kötelezően előírt minimum négyzetméter és köbméter nagyságú röpdékben lehet ezután a madarakat tartani, közelítve kicsit az eddigi – döntő részben – kalitkás tartáshoz képest a fajnak megfelelő természetközeli tartáshoz.

Mit jelent ez a szomszédoknak? Ezek a nagytestű madarak csodálatos lények, intelligensek, játékosak, egy életre választanak maguknak párt, és ha jól érzik magukat, bizony hangosak. Hajnalban és este üdvözlik a felkelő Napot és búcsúztatják a lenyugvót. Kiváló hangutánzó képességüknél fogva nemcsak az “érthetetlen rikácsolásra” képesek, hanem egész mondatokat, verseket vagy dalokat tanulnak meg, vagy éppenséggel a többi házi kedvencet utánozzák és ugatnak, nyávognak, ciripelnek. Az egészségük és a jólétük érdekében ezentúl közigazgatási jog által előírt módon – röpdében.

Mindenkit a felelős állattartásra buzdítunk, illetve arra, hogy alaposan gondolja át, elkötelezi-e magát akár 40-50-60 (!) évre ezeknek a csodálatos lényeknek a tartására… ezentúl már kötelező módon röpdékben.