Állatkereskedelem alapfogalmai 1.

Részlet a Muppet show-ból

Jelen bejegyzés a legális állatkereskedelem alapfogalmait próbálja körbejárni azzal, hogy a kutyaexportok mellett belepillantunk néhány CITES-köteles faj kereskedelmébe is. Természetesen most sem magunktól vagyunk ilyen okosak, rengeteg remek szakemberrel beszéltünk, az alapfogalmak tisztázásban köszönjük a sok segítséget a kezdőposzthoz Rékának!

A legális kutyaexport alapfogalmai körében először a kereskedővel kell megismerkednünk. A kereskedő az aki megvásárolja a kölyökkutyákat és eladja őket külföldre. Ehhez élőállat-kereskedőként nyilvántartásba kell vetetnie magát a székhelye szerinti megyei állategészségügyi hatóságnál. A vállalkozásnak fel kell vennie a megfelelő TEÁOR-kódú tevékenységet a tevékenységi körei közé. Kereskedőként céges formában vagy egyéni vállalkozóként is folytatható a tevékenység.

A kutyák származási helye vagy az ahol az almokat lehozzák, vagy az ún. gyűjtőtelep. A gyűjtőtelepeket szintén nyilvántartásba kell venni a földrajzi hely szerinti megyénél. A telepekre vonatkozó főbb uniós szabályok a 64/432/EGK, 90/425/EGK, 92/65/EGK rendeletek valamint az 54/2004. FVM rendelet és az 55/2004. FVM rendelet valamint az április 21-től hatályos 2019/2035/EK rendelet. Az 1/2005. EK rendelet valamint az élelmiszerlánc-felügyeleti törvény ismeri a kereskedői telep fogalmát is, melyre szintén engedélyt kell kérni, ellenkező esetben nem lehet onnan szállítmányt indítani.

A szállítmányozó az a cég vagy egyéni vállalkozó, aki vagy amely értelemszerűen a szállítást végzi. Nyilvántartásba a megyei kormányhivatalnál veszik és rendelkeznie kell a járási hivatal által engedélyezett és nyilvántartásba vett szállítójárművel valamint a szállítmányt kísérőknek állatvédelmi képzéssel. A feltételek számonkérésénél főként a szállítmányok utazási idejét veszik figyelembe, vagyis hogy rövid távú vagy hosszú távú szállításról van szó, ezeknél eltérően alakul az etetés-itatás, navigációs berendezés megléte, hőmérséklet-regisztráció, útinapló stb. számonkérése. A szállítmánykísérői képzés egy költségtérítéses oktatás, mely az egyes megyei kormányhivatalok szervezésében érhető el.

(A képet a pinterest.com oldalról vettük).