A kérdésekre válaszolnak

Dr. Fodor Kinga, állatorvos

Kislány korom óta állatokkal vagyok körülvéve, és amióta az eszemet tudom, állatorvos akartam lenni. Az érettségi után kutyakozmetikusi képesítést szereztem, melyet az egyetemi éveim alatt volt alkalmam gyakorolni is. 1997-ben végeztem állatorvosként, 2006-ban Ph.D. fokozatot, 2007-ben pedig Irodalmi és alkalmazott írói referens végzettséget szereztem. 2017-ben habilitáltam. 2018-ban a Magyar Állatorvosi Kamara az Év Állatvédő Állatorvosi címmel tüntetett ki. Fő tevékenységi területem a kisállatdietetika és a szakmai állatvédelem. Eddigi állatorvosi munkám során több kísérleti állatház, állatmenhely, állatkert és állatkereskedés állatvédelmi szakmai felügyeletét láttam és látom el, tagja, és aktív résztvevője vagyok az Állatorvosi Igazságügyi Szakértői Testületnek valamint az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítványának. Eddigi publikációs tevékenységemet 3 könyv, 3 könyvfejezet, 1 egyetemi jegyzet, 62 szakcikk, és több mint 200 állattartóknak megírt ismertető cikk jellemzi. Állattartói, állatorvosi tanácsokkal rendszeresen megjelenek a médiában különböző állattartói, és állatorvosi rendezvényeken. Jelenleg egyetemi docensként dolgozom az Állatorvostudományi Egyetemen, ahol az állatvédelem tantárgy felelőse és előadója, valamint a Munkahelyi Állatjóléti Bizottság Elnöke vagyok.

Dr. Kajó Cecília, jogász, igazgatás-szervező

20 évig dolgoztam a közigazgatásban egy munkahelyen több beosztásban, többek között szabálysértési, birtokvédelmi, állatvédelmi feladataim is voltak, így nagy tapasztalatom van a hatósági ügyek intézésében. Állatvédőkkel hatósági munkám során találkoztam először, ahol nagyon hamar rájöttem arra, hogy a papírmunka és a bírságkiszabás mellett az állatok fizikai sorsának, állapotának javítása érdekében muszáj civil szervezetekkel, állatszerető magánszemélyekkel, felajánlásokat tevő állatorvosokkal a mindennapokban együtt dolgozni, a segítségüket kérni, kölcsönösen segíteni egymást, kapcsolati hálót építeni. Sokat köszönhetek a Segítő Angyaloknak, a Tetovált Állatmentőknek és a Lelenc Kutyamentő Egyesületnek, utóbbi menhelyére több évig jártam önkéntesként. 20 év közszolgálat után 2 évig egy közhasznú civil szervezetnél dolgoztam, ahol jogi ismeretterjesztéssel, elsősorban közigazgatási jogi  és polgári jogi tanácsadással foglalkoztam, majd az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályán foglalkoztam többek között állatvédelmi – állategészségügyi tárgyú jogszabályok előkészítésével. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítvány szervezésében egy remek kis csapat tagjaként országjáró továbbképzést tartunk állatorvosoknak, asszisztenseknek az állatvédelmi jogról.

Dr. Nemes Dalma, ügyvéd

Dr. Nemes Dalma ügyvédként dolgozik, és önkéntesként a telefont kezeli Egyesületünknél. Pályája alatt számos állatvédelmi szervezetnek nyújtott és nyújt jogi segítséget, legyen szó alapítványi, egyesületi ügyekről, mentésekről, állattartási problémákról. A Vizslamentés Alapítvány tagja volt közel 10 évig, aktívan részt vett a kutyák mentésében, elhelyezésében és örökbe adásában is. Gyermekkora óta állatszeretet övezi életét, főleg a kutyák állnak közel szívéhez.